• POULITHRA BEACH AND PORT
 • chestnut forest kosmas
 • Leonidio Windmills
 • ASTROS KYNOURIAS ARCADIA
 • FOKIANOS BEACH KYNOURIA
 • kyn8
 • TSAKONIAN TRADITIONAL EVENTS
 • ag.petros
 • visit 2013 slide3
 • visit 2013 slide1
 • visit 2013 slide4
 • visit 2013 slide6
 • xirop1
 • kyn14
Τρίτη, Οκτώβριος 23, 2018

Κάστρο Λυγεριά

Πάνω και νότια από τη σημερινή Παραλία Παραλίας Τυρού και Σαπουνακαίικων, υψώνεται ο λόφος Κάστρο με λείψανα αρχαίου οχυρωμένου οικισμού στην κορυφή του.

Η οχύρωση ξαναχτίστηκε στις αρχές του 3ου αι. π.Χ.  Σύμφωνα με τονκαθηγητή K. Ρωμαίο, ο οποίος έκανε ανασκαφές στην περιοχή,  τα ερείπια στο Κάστρο ταυτίζονται με την αρχαία κώμη Τύροτην οποία αναφέρει ο Στέφανος Βυζάντιος, χωρίς να υποδεικνύει τη θέση της.

Στη θεώρησή του αυτή κατέληξε ο Ρωμαίος βασιζόμενοςστις επιγραφές που βρήκε σε συνδυασμό με το επίθετο Τυρίτας, που είχε εδώ ο Απόλλων.

Τα ερείπια αναφέρει ο Leake, ο οποίος και πρώτος επισήμανε ότι το αρχαίο όνομα του οικισμού διατηρήθηκε στο σύγχρονο χωριό Τυρός. 

Ο Κ. Ρωμαίος έδωσε περισσότερες πληροφορίες για τα λείψανα του οικισμού και με την ανασκαφή του στον Προφήτη Ηλία Μελάνων, όπου και το Ιερό του Απόλλωνα Τυρίτα, βεβαίωσε την υπόθεση ότι το όνομα του αρχαίου οικισμού διασώθηκε στο σημερινό χωριό. 

Οι Waterhouse και Simson βρήκαν στο λόφο κεραμική και ένα πυριτόλιθο ίσως από αιχμή βέλους. 

Η υπόλοιπη κεραμική που παρατήρησαν ήταν μελάμβαψη όστρακαΤο τείχος περιβάλει την κορυφή του λόφου, η οποία στο ψηλότερο σημείο της είναι βραχώδης και ανώμαλη. 

Σώζεται κυρίως στη βόρεια πλευρά του λόφου, σε μήκος 300 μ. περίπου με 4 τετράγωνους πύργους κι έναν ημικυκλικό. 

Έχει τοιχοδομία πολυγωνική αλλά όχι επιμελημένη με αδρά δουλεμένη την εξωτερική επιφάνεια των λίθων και σε μερικά σημεία σώζεται σε ύψος 4 μέτρα.

Ένας πύργος της βόρειας πλευράς έχει μήκος μετώπου 4,80 μ., εξέχει από το τείχος 3,30 μ. και διασώζει 6 στρώσεις λίθων συνολικού ύψους 3 μ.. 

Ένας λίθος στην κατώτατη στρώση του ίδιου πύργου έχει μήκος 2,45 μ., ύψος 0,80 μ., πάχος 0,90 μ. Το πάχος του τείχους είναι 2,30 μ. και σύμφωνα με την τοιχοδομία του μπορεί να χρονολογηθεί στις αρχές του 3ου αι. π.Χ. 

Μέσα στον οχυρωτικό περίβολο βρέθηκαν λίθινοι τριπτήρες και όστρακα ελληνιστικών και ρωμαϊκών χρόνων. Σημειώνουμε τμήμα από βάση άβαφου σκυφού τεφρού πηλού, άλλο από βάση μικρού σκυφού με μαύρο χρώμα εξωτερικά και κόκκινο εσωτερικά και λαιμό άβαφου αμφορέα. Στο δημαρχείο Λεωνιδίου βρίσκονται μια πήλινη πυραμιδόσχημη αγνίθα, ένα θραύσμα κυφού με δικτυωτή διακόσμηση του 2ου μισού του 4ου αι. π.Χ. και λίγα όστρακα από μελαμβαφή και άβαφα αγγεία. 

Ο Κ. Ρωμαίος αναφέρει ότι στις αρχές του αιώνα κάτοικοςτης περιοχής είχε βρεί χάλκινο επιμήκη κύβο με έξι έδρες, μήκους 9 εκατ. που απέληγε και στα δύο άκρα σε κεφαλή λιονταριού και το συσχετίζει μα άλλους παρόμοιους του ιερού της Ορθίας. 

Άλλοι κάτοικοι επίσης βεβαιώνουν ότι παλαιότερα υπήρχε κοντά στην κορυφή του Κάστρου μια μαρμάρινη πλάκα με λατινικά γράμματα αλλά αργότερα χάθηκε. Πιθανολογείται ότι είναι η ίδια που είδε και ο Lagarde.

Το 1969 κάτω από το λόφο, στην αυλή της εκκλησίας της Μεταμορφώσεως, βρέθηκαν υπολείμματα κτιρίου, ίσως των ρωμαϊκών χρόνων. Αναμφισβήτητα τα ερείπια του αρχαίου οικισμού στο Κάστρο πρέπει να αποδοθούν στον οικισμό Τυρός που αναφέρεται από τον Στέφανο Βυζάντιο.

Η διάσωση του ονόματος στο σημερινό χωριό Τυρός και το επίθετο Τυρίτας – του Απόλλωνα – που λατρευόταν στη γειτονική κορυφή, αποτελούν αδιάσειστα επιχειρήματα για την ταύτιση. Ο οικισμός θα πρέπει να άκμασε κυρίως στα ελληνιστικά χρόνια, αλλά συνέχισε να ζει και στα ρωμαϊκά.

χρήσιμες πληροφορίες

Από το αεροδρόμιο της Αθήνας Ελ. Βενιζέλος η Κυνουρία απέχει περίπου 2 ώρες... δείτε παρακάτω πληροφορίες για τους τρόπους πρόσβασης... περισσότερα...

Η Κυνουρία διαθέτει 3 λιμάνια (Άστρους, Τυρού, Λεωνιδίου) που συνεχώς αναβαθμίζονται, ώστε να μπορούν να εξυπηρετούν χρόνο με το χρόνο την συνεχώς αυξανόμενη επισκεψιμότητά τους.

περισσότερα...
Διαβατήρια και Βίζα Η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει κυρώσει τη συνθήκη Schengen.   περισσότερα...
Δείτε τον καιρό στην περιοχή της Κυνουρίας...Άστρος, Τυρός, Λεωνίδιο, Κοσμάς   περισσότερα...

Στην Κυνουρία και γενικά στην Αρκαδία λειτουργούν σε υψηλό βαθμό τα κέντρα περίθαλψης (κέντρα υγείας, περιφερειακά ιατρεία, και το Γενικό Παναρκαδικό νοσοκομείο Τρίπολης)...

περισσότερα...

Όταν ταξιδεύετε στην Ελλάδα είναι χρήσιμο να γνωρίζετε τις γενικές οδηγίες προστασίας του καταναλωτή για διαμονή, οργανωμένα ταξίδια, μέσα μεταφοράς... 

περισσότερα...

χρήσιμοι οδηγοί

EXOFYLLO2013

   banner good 70 x 400