• POULITHRA BEACH AND PORT
 • chestnut forest kosmas
 • Leonidio Windmills
 • ASTROS KYNOURIAS ARCADIA
 • FOKIANOS BEACH KYNOURIA
 • kyn8
 • TSAKONIAN TRADITIONAL EVENTS
 • ag.petros
 • visit 2013 slide3
 • visit 2013 slide1
 • visit 2013 slide4
 • visit 2013 slide6
 • xirop1
 • kyn14
Τρίτη, Οκτώβριος 23, 2018

moni KARIAS

Μονή Αγ. Νικολάου Καρυάς

Σε διακλάδωση του επαρχιακού δρόμου Αγίου ΑνδρέαΜονής ΑρτοκωστάςΠραστού βρίσκεται η ανδρική Μονή του Αγίου Νικολάου Καρυάς σε υψόμετρο 600μ

Η αρχιτεκτονική του μοναστηριού παραπέμπει στο Άγιο Ορος. 

Σύμφωνα μάλιστα με την παράδοση χτίστηκε το 1580 μ.Χ. από μοναχούς των Καρυών του Αγίου Όρους οι οποίοι κατέφυγαν εκεί για να σωθούν από τους πειρατές. Υπάρχει όμως και άλλη εκδοχή, σύμφωνα με την οποία η ίδρυση της μονής έγινε το 1620 ή 1621, όπως αναφέρει τουρκικό έγγραφο του 1621.

Η στέγη του μοναστηριού είναι σκεπασμένη με σχιστόλιθους του όρους Μαλεβού. Το καθολικό περιβάλλεται από χαγιάτια. Είναι αγιορείτικου τύπου σε μορφή εγγεγραμμένου σταυροειδούς με τρούλο

Ο τρούλος, δυσανάλογα μεγάλος προς το κύριο οικοδόμημα του του ναού,  είναι δωδεκάπλευρος και στεγάζεται σε σχιστολιθικές πλάκες.

Η αγιογράφηση έγινε το 1638 από τους αδελφούς Γεώργιο και Δημήτριο Μόσχο.

Έχει γίνει κατά οριζόντιες ζώνες και περιλαμβάνει μορφές αγίων και αποστόλων, καθώς και μαρτύρια αγίων, που διατηρούν τον ασκητική βυζαντινή τεχνοτροπία χωρίς όμως τη χρήση προοπτικής. Περίτεχνο είναι το ξυλόγλυπτο τέμπλο (από καρυδιά), λαξευμένες φυτικές διακοσμήσεις και θαυμάσιες ένθετες εικόνες βυζαντινής τεχνοτροπίας.

Οι εικόνες χαρακτηρίζονται από απαλές αρμονίες θερμών και ψυχρών χρωμάτων, αυστηρές γεωμετροποιημένες μορφές με σκούρα γαιώδη πρόσωπα που δένουν αρμονικά με το σκούρο τέμπλο, και τη χρήση μπλε χρώματος κοβαλτίου για το "γέμισμα" του βάθους το οποίο και δημιουργεί αντίθεση με τα χρυσά φωτοστέφανα και "τελειώματα" των υφασμάτων. 

Η εικόνα του Αγίου Νικολάου χρονολογείται στα 600 μ.Χ. και είναι παραμορφωμένη από το χρόνο.  Αξιόλογο είναι και το δάπεδο του ναού που αποτελείται από πολυγωνικές πλάκες με ανάγλυφες παραστάσεις λαϊκής τεχνοτροπίας (λιοντάρι, ταύρος, δικέφαλος αετός και φτερωτός δαίμονας) μέσα σε εξαγωνικό πλαίσιο.

Η μονή ανακυρήχθηκε το 1622 σταυροπηγιακή, δηλαδή κατευθείαν υπαγόμενη στη δικαιοδοσία του Πατριάρχη. Το 1770 υπέστη καταστροφές από Αλβανούς επιδρομείς, ενώ το 1826 κάηκε από τα στρατεύματα του Ιμπραήμ. Ενίσχυσε τον Αγώνα του 1821,   παρέχοντας δάνειο στην Πελοποννησιακή Γερουσία και και στήριξε οικονομικά την ανέγερση σχολείων από τον Καποδίστρια.

Το 1970 έγινε μετόχι της Μονής Λουκούς. Σήμερα έχει δύο μοναχούς που ξεχειμωνιάζουν στο μετόχι της μονής στον Τυρό και στον Άγιο Ιωάννη στο Λεωνίδιο. 

Η μονή γιορτάζει στις 6 Δεκεμβρίου. Γιορτάζει όμως και το καλοκαίρι στις 8 Ιουλίου, επειδή το χειμώνα ο χώρος της δεν είναι εύκολα προσβάσιμος. 

Στη μονή μπορεί κανείς να φτάσει και από τον Τυρό και τη Βασκίνα.

χρήσιμες πληροφορίες

Από το αεροδρόμιο της Αθήνας Ελ. Βενιζέλος η Κυνουρία απέχει περίπου 2 ώρες... δείτε παρακάτω πληροφορίες για τους τρόπους πρόσβασης... περισσότερα...

Η Κυνουρία διαθέτει 3 λιμάνια (Άστρους, Τυρού, Λεωνιδίου) που συνεχώς αναβαθμίζονται, ώστε να μπορούν να εξυπηρετούν χρόνο με το χρόνο την συνεχώς αυξανόμενη επισκεψιμότητά τους.

περισσότερα...
Διαβατήρια και Βίζα Η Ελλάδα είναι κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει κυρώσει τη συνθήκη Schengen.   περισσότερα...
Δείτε τον καιρό στην περιοχή της Κυνουρίας...Άστρος, Τυρός, Λεωνίδιο, Κοσμάς   περισσότερα...

Στην Κυνουρία και γενικά στην Αρκαδία λειτουργούν σε υψηλό βαθμό τα κέντρα περίθαλψης (κέντρα υγείας, περιφερειακά ιατρεία, και το Γενικό Παναρκαδικό νοσοκομείο Τρίπολης)...

περισσότερα...

Όταν ταξιδεύετε στην Ελλάδα είναι χρήσιμο να γνωρίζετε τις γενικές οδηγίες προστασίας του καταναλωτή για διαμονή, οργανωμένα ταξίδια, μέσα μεταφοράς... 

περισσότερα...

χρήσιμοι οδηγοί

EXOFYLLO2013

   banner good 70 x 400