O παραδοσιακός οικισμός των Πελετών απλώνεται σε ένα όμορφο οροπέδιο στη νοτιοανατολική πλευρά του Πάρνωνα σε υψόμετρο 660 μέτρων. Στα Πελετά φθάνουμε ακολουθώντας ανηφορικό δρόμο από το χωριό Πούλιθρα, από τον οποίο όμως απολαμβάνουμε ένα τοπίο άγριας ομορφιάς και μια θαυμάσια θέα προς το Μηρτώο Πέλαγος. Κοντά στα Πελετά, προς τα ανατολικά και μετά το χωριό Πηγάδι, είναι η όμορφη παραλία του Φωκιανού.
Η πέτρα αποτέλεσε την πρώτη ύλη με την οποία οι κάτοικοι του χωριού μπόρεσαν να οικοδομήσουν τις οικίες που θα στέγαζαν αυτούς και τις οικογένειές τους. Η αρμονία των οικιών με το φυσικό περιβάλλον και τον απαράμιλλο σεβασμό προς τη φύση είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός ειδυλλιακού παραδοσιακού οικισμού. Έτσι, λιθόκτιστες επιβλητικές κατοικίες δεσπόζουν απ’ άκρη σ’ άκρη σε όλο το χωριό, αναδεικνύοντας τον παραδοσιακό χαρακτήρα της κοινότητας, τον οποίο οι κάτοικοι φροντίζουν να διατηρούν στο πέρασμα του χρόνου με ιδιαίτερη επιμέλεια. Η περίτεχνη αυτή αρχιτεκτονική αποτελεί ως τις μέρες μας πηγή έμπνευσης, θαυμασμού, καθώς και απαράμιλλο σημάδι της πλούσιας ιστορίας του χωριού μας.
Το κέφι, η καλή διάθεση και το χαμόγελο με το οποίο θα σας υποδεχθούν οι κάτοικοι του χωριού αποτελούν τα εχέγγυα για μία καλή διαμονή και ένα ευχάριστο διάλειμμα από τις καθημερινές έγνοιες. Η δροσιά και το κλίμα του χωριού θα σας συνεπάρουν σε ένα μαγευτικό ταξίδι εικόνων και παραστάσεων μέσα στη φύση, ενώ η βρύση στην κεντρική πλατεία του χωριού θα σας ξεδιψάσει με το κρυστάλλινο νερό που αναβλύζει. Τις βραδινές ώρες θα έχετε τη δυνατότητα να μυηθείτε στη μυσταγωγία του χωριού, πίνοντας ένα ποτήρι από το πελετιώτικο κοκκινέλι.
Το καλοκαίρι κάθε χρόνο το μήνα Αύγουστο το διάστημα μεταξύ της Μεταμόρφωσεως του Σωτήρος (6 Αυγούστου) και της εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου (15 Αυγούστου) πραγματοποιείται η ετήσια Γιορτή Κρασιού με σκοπό την ανάδειξη και προβολή του κατεξοχήν προϊόντος του χωριού, του περίφημου στην περιοχή πελετιώτικου κρασιού.
Αξιοθέατα
Υπέροχα φυσικά τοπία αλλά και τεχνητά αρχιτεκτονήματα, προϊόντα της παρέμβασης του ανθρώπου, συνθέτουν ένα γραφικό και συνάμα ειδυλλιακό χώρο, μέσα στον οποίο απλώνεται το χωριό των Πελετών.
Οι αρχοντικές λιθόκτιστες οικίες με τις υψηλές καμάρες που έχουν κατασκευαστεί με τέχνη και μεράκι από τους ξακουστούς τοπικούς κτίστες προσδίδουν ένα ξεχωριστό χαρακτήρα στο τοπίο, ενώ κτήρια όπως το Δημοτικό Σχολείο και ο επιβλητικός ναός των Αγίων Αποστόλων αποτελούν σημάδια του απόγειου της υψηλής αρχιτεκτονικής με τη χρήση της πέτρας ως πρώτης ύλης για την οικοδομία. Ακολούθως, ο πέτρινος μύλος που στέκει αγέρωχος, παρά τα εμφανή σημάδια του χρόνου επάνω του, παραπέμπει σε μία παλαιότερη εποχή δυσκολιών αλλά και ξεγνοιασιάς, όταν οι αγροτικές ασχολίες κυριαρχούσαν στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων που ως επί των πλείστων εξασφάλιζαν τα προς το ζην από τη μητέρα γη.
Τέλος, αναμφισβήτητα, η περίφημη «Καταβόθρα» των Πελετών αποτελεί το κατεξοχήν φυσικό δημιούργημα που εντυπωσιάζει.
Η γεωμορφολογία της περιοχής προσφέρει δυνατότητες εκμετάλλευσης αλλά και άθλησης τόσο για τους κατοίκους του χωριού όσο και για τους επισκέπτες του. Δραστηριότητες, όπως η ποδηλασία, οι δρομικές αποστάσεις και το κυνήγι βοηθούν τους κατοίκους αλλά και του επισκέπτες να γεμίσουν τον καθημερινό ελεύθερό τους χρόνο αθλούμενοι τροφοδοτώντας τους παράλληλα με πλούσιες παραστάσεις